Ik hoor steeds meer dat men geen zin heeft in het ‘digitaal opruimen’ van alle foto’s van de afgelopen maanden en meestal zelfs van jaren. Ik hoop je hiermee meer op weg te helpen.

 1. VAN OUD NAAR NIEUW – MAAK DIGITAAL

  Zorg dat je al je foto’s digitaal hebt opgeslagen. Is dat al gebeurd? Mooi! Lees dan tip 2. Maar voor degene die nog een hele stapel afgedrukte foto’s hebben, is een top app die je hierbij kan helpen zonder een scanner te hoeven gebruiken: Photomyne beschikbaar voor Iphone en Ipad. Er is een gratis versie, maar als je niet zo veel geheugen beschikbaar hebt op je mobiel of Ipad, kies dan voor de betaalde versie.

Alles naar 1 apparaat

alles-naar-1-apparaatTip 2: Alles naar 1 apparaat

 1. ALLES NAAR 1 APPARAAT

  Importeer al je foto’s vanaf je telefoon, digitale camera, tablet en laptop naar één apparaat.

 1. BEWAAR ALLEEN DE BESTEN 

  Tegenwoordig is een foto maken zo gebeurd. Met de huidige mobiele telefoons is de kwaliteit ook nog eens van prima kwaliteit. Je hebt zeker momenten dat je in een wachtkamer zit, op de trein of bus moet wachten of je gewoon verveelt. J Neem dan die tijd om de mindere foto’s te verwijderen voordat je deze gaat synchroniseren. Je kunt beter alleen de beste foto(’s) van een serie opslaan dan allemaal. Als je dat regelmatig doet, scheelt dat bij het maken van je jaarboek of andere gelegenheid dat je foto’s wilt uitzoeken uit je archief.

 1. INRICHTEN VAN ALLE FOTO’S

  Inrichten mappen

  inrichten-mappenOrganiseer je foto’s met een mappenstructuur

  Hou bij het opslaan van je foto’s een vaste structuur aan voor de benaming. Om zo min mogelijk tijd hieraan te besteden is het handig om per jaar en maand een map aan te maken waar je alle foto’s van die betreffende jaar/maand in plaatst. Wat dan handig is om voor de maand een getal te zetten van 01 tot 12. (01-JAN, 02_FEB, 03_MRT etc.) Dat zorgt ervoor dat de maanden op de juiste volgorde blijven. Heb je in een bepaalde maand heel veel foto’s van bijvoorbeeld een vakantie of verjaardag, maak daar dan een submap van in die maand: 2016/07_JULI_Spanje. Maak zo veel submappen als je maar wilt: hoe gedetailleerder, hoe gemakkelijker je later een bepaalde foto straks weer kunt terugvinden!

 1. MEER DAN 1 KEER BEWAREN

  Het is altijd verstandig om je foto’s op meerdere opslagruimtes op te slaan. Ik ben geen voorstander van de harde schijf van je computer. Dat maakt je computer onnodig traag en je opslagruimte is snel vol. Bij een crash van je computer, ben je verre van blij. Bewaar je foto’s op een externe harde schijf zodat je altijd een back-up hebt van jouw mooie herinneringen ;)! Heb je nog geen harde schijf of wil je gewoon dubbel zo zeker zijn? Er zijn online ‘in the cloud’ veel en veilige mogelijkheden om je foto’s op te slaan, zoals Google Drive, iCloud, Dropbox en Flickr. “In de cloud” heb je wel een bepaalde hoeveelheid ruimte, maar die kan je tegen betaling uitbreiden.

 1. OVERWEEG EEN FOTOBOEK TE MAKEN

  Top dat je je foto’s digitaal in orde hebt. Maar wat is er nu leuker dan samen met familie en vrienden te bladeren door een boek met jullie mooiste momenten. Wat extra leuk is bij het digitaal opmaken van een fotoboek is dat je er bijvoorbeeld ook gescande tekeningen in kan opnemen. Ik maak van ieder jaar een jaarboek, het ene boek weer wat dikker dan het andere. Alle mooiste foto’s van vakanties, verjaardagen, kerst, Pasen, sportactiviteiten, weekendjes weg en de huis-tuin-en-keuken-kiekjes krijgen er een plekje in. Wil je je kinderen voor later ook eenzelfde exemplaar mee kunnen geven? Druk dan direct ook meerdere exemplaren (in hetzelfde formaat of een kleiner formaat) af. Heb je hulp nodig bij het maken van zo’n boek? Binnenkort meer hierover.