JAARBOEK 2020

Ieder jaar is toch weer een beetje anders. Het ene jaar maak je een meer reizen dan het andere jaar. En nu kunnen we er een andere dimensie aan toevoegen. Een jaar van geen vakanties, behoorlijke beperkingen in onze vrijheid door dat verdomde virus COVID-19, maar ondanks dat een aantal super gezellige avonturen in Nederland en een klein uitstapje naar België meegemaakt.

2020 is net voorbij en je wilt een fotoboek maken van de foto’s die niet vergeten mogen worden. Ik neem je graag mee in mijn 2020.

 1. Dit jaar behoorlijk minder foto’s dan normaal. Ik begin met zo’n 1300 foto’s

Van allerlei verschillende momenten: vakanties, stedentrips, voetbalwedstrijden, etentjes, uitjes met de buurvrouwen, wandelingen met de hond, een kerstdiner met mijn ouders, etc.

 1. Eerst verzamel ik alle foto’s in een digitale map, per maand en soms per event ingedeeld

Foto’s van mijn mobiel, van de mobiel van mijn man en alles wat ik al op de computer heb opgeslagen. Ik doe dit namelijk periodiek gedurende het jaar, dus die taak is zo gebeurd. Heb je dat nog niet gedaan? Neem hier wel de tijd voor. Het voorwerk is vaak belangrijker dat het indelen op de pagina’s. Je wilt toch niet dat je er aan het eind achter komt dat je sommige foto’s niet hebt toegevoegd en je je ontwerp weer moet gaan veranderen. Het is al een klus op zich, dus het is fijn om dat te voorkomen. Zorg voor structuur in je foto’s.

 1. De 1e snelle selectie

Ik werk ik met de software van Adobe: Lightroom. Hiermee kan ik de foto’s makkelijk in een overzicht zien en selecteren.Natuurlijk kun je ook op een andere manier je selectie maken. Er zijn allerlei verschillende programma en apps die je daarbij kunnen helpen. Belangrijk daarbij is dat je van tevoren bepaald of je je foto’s op het internet wilt plaatsen (‘in the cloud’ zoals men dat noemt) of dat je er liever voor kiest alles off-line op een (externe) harde schijf te plaatsen. Voorbeelden van ‘In the cloud’ zijn i-CLoud, Google Drive – Foto’s, Dropbox of OneDrive (Microsoft-gebruikers)

 1. Mijn ‘stapel’ foto’s heb ik met mijn selectie gereduceerd tot zo’n 600 foto’s

Nog een heleboel, maar ik weet dat ik een album kan maken tot wel 300 pagina’s, dus dat komt helemaal goed weet ik uit ervaring. Ik verwacht dat ik gemiddeld 5 foto’s per pagina gebruik voor jaarboeken, dus komen we waarschijnlijk uit op 100 pagina’s.

 1. Check 1e selectie op te veel dezelfde soort foto’s

Je herkent het wellicht, je bent op wintersport en maakt allerlei foto’s van de bergen. Niet nodig om deze allemaal in je fotoboek te plaatsen. Zorg dat je er een paar selecteert, als het kan in ieder geval een liggend formaat en een staand formaat. Bij het ontwerpen kun je kijken welke het beste past bij de rest van de foto’s. Maar heb je bijvoorbeeld een serie foto’s van een actie – zoals het voetballen van je zoon – dan kan het juist leuk zijn om deze serie wel te gebruiken.

 1. Verbeteren van de foto’s

Vervolgens bewerk ik de foto’s waar nodig, bijvoorbeeld als ze te donker zijn, een scheve horizon hebben of rode ogen op de foto staan.

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende apps en softwarepakketten die dit kunnen. Ik werk ook hiervoor in Adobe Lightroom. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo’n handige softwaretool heeft. Je kunt er dan voor kiezen de foto’s die je van je telefoon hebt gehaald, al voorafgaand aan het laden naar je computer, deze foto’s zoveel mogelijk via de tool op je mobiel aan te passen. Dit is natuurlijk niet ideaal, maar ook deze optie wordt steeds beter en sneller.

 1. De selectie in een nieuwe map

Deze map laad ik in de software voor het ontwerpen/indelen van mijn fotoboek. Welke software je gebruikt maakt op zich niet uit. Meestal heeft de leverancier waar je je boek laat drukken een eigen software welke je kan downloaden of zelfs direct via hun website kan ontwerpen. Ik gebruik software van een ontwerpbureau waarmee ik alle denkbare ontwerpen kan maken.

 1. Voordat je begint met ontwerpen: welk formaat album

Houd je van vierkant, een liggend of staand formaat? Heb je wellicht al fotoboeken staan die een bepaald formaat hebben en wil je dezelfde maat, zodat het mooi in de kast staat? Waar je ook rekening mee kan houden is de formaten van de foto’s. Als je veel liggende foto’s hebt, is het bijvoorbeeld handiger om een liggend formaat album te kiezen. Dat geldt ook voor als je vooral veel staande foto’s hebt. Kies dan voor een staand formaat album. Het vierkante formaat is de laatste jaren erg populair en is zeker handig als er allerlei verschillende formaten foto’s hebt.

 1. Het ontwerpen. Hoe ga je nu te werk?

 • Zorg dat je foto’s op volgorde van tijd staan.
 • Zorg ervoor dat je foto’s groepeert van hetzelfde moment. Doe geen foto’s van de boswandeling bij een foto van bijvoorbeeld een kerstdiner. Daarmee worden beide momenten ontkracht en dat is zonde. Op zich logisch, maar zeker belangrijk voor de rust in je album.
 • Ook is het belangrijk te kijken welke kleuren de foto’s bevatten. Soms heb je foto’s die binnen zijn gemaakt met een gele gloed. Zorg dat je daar foto’s bij doet die een andere tint hebben. Mochten de foto’s wel van hetzelfde moment/ feest zijn, dan kun je ervoor kiezen de foto’s zwart-wit te maken. Je kunt dat doen voor alle foto’s op die pagina of alleen het deel wat een andere kleurgloed heeft. Je zult zien, dat brengt rust op de pagina.
 • Bij een jaarboek heb je vaker pagina’s met veel foto’s. Om zo’n pagina rustig te houden, is het verstandig zoveel mogelijk dezelfde fotoformaten aan te houden, dus allemaal vierkant, liggend of als staande formaten.
 • Ook de ruimte tussen de foto’s kun je beste op iedere pagina gelijk houden. Bij de meeste fotoboek softwarepakketten kun je dat bij de instellingen aangeven. Maar als je van meer verschil in je album houdt, zou ik op jouw gevoel sommige pagina’s veranderen. Alles kan, het gaat erom wat je zelf mooi vindt.
 • Meestal kom je er tijdens het ontwerpen achter dat je misschien toch een aantal foto’s te veel geselecteerd hebt. Dat heb ik ook als ik bijvoorbeeld de foto’s van mijn zoon bekijk die ik tijdens een voetbalwedstrijd gefotografeerd heb. Bij het selecteren vind je al snel op iedere foto wel iets moois. Selecteer ze eerst gewoon allemaal. Dat geeft helemaal niet. Bij het ontwerpen kun je op een pagina kijken welke je het mooist vindt, de andere verwijder je gewoon.
 • Probeer zoveel mogelijk in 1 keer het boek te ontwerpen en niet steeds een half uurtje. Voordat je er dan weer lekker in zit, is de tijd alweer voorbij. En dan ben je zeker langer in zijn totaliteit mee bezig.
 • Als alle pagina’s gevuld zijn, kun je ervoor kiezen om teksten toe te voegen zoals bijvoorbeeld de maanden en de verschillende locaties die je hebt bezocht. Ben je een echte dagboekschrijver, ook dat kan je er natuurlijk altijd in verwerken.
 • Als je het concept eenmaal af hebt, leg je hem een paar dagen aan de kant. Vervolgens ga je een paar dagen later nog eens door je ontwerp. Je zult dan zeker andere creatieve ideeën hebben, waardoor je ontwerp nog mooier wordt. Wees niet bang om iets om te gooien of toch nog een paar foto’s eruit te halen. Het komt het eindresultaat echt ten goede. In mijn jaarboek heb ik uiteindelijk 558 foto’s gebruikt. Tijdens het ontwerpen zijn er ook bij mij nog 42 foto’s ‘gesneuveld’.
 1. Helemaal tevreden?

Dan zit je klus erop. En dan hup op de bestelknop drukken en laat de drukker zijn werk doen. Jij kan nu lekker achteroverleunen.

En wat is er nu niet lekkerder om bij de open haard of buiten bij de BBQ samen met familie of vrienden jullie vakanties/ stedentrips/ etentjes/ verjaardagen van een jaar samen te bekijken en met een glaasje in je hand na te genieten van die memorabele momenten. Ik ga ons moment alvast inplannen!

En nog een paar extraatjes:

 • Begin altijd bij het laatste jaar en werk dan terug in de tijd.
 • Kijk bij de leverancier of het mogelijk is om een vlakliggend album te bestellen. Je wint dan ruimte, omdat je dan foto’s ook in het midden van 2 pagina’s kan plaatsen zonder dat je beeldverlies hebt. Of zelfs een keer een hele grote foto over 2 pagina’s. Heel gaaf effect!
 • Er is vast wel een kaft welke jij mooi vindt, er is heel veel mogelijk: een fotokaft, een linnen, stoffen, suède, zijden, leren en zelfs een houten kaft. Laat je inspireren bij Book By BAR.
 • En als je zelf het ontwerp gemaakt hebt, kun je ook altijd een prijsopgave opvragen voor het afdrukken via Book By BAR.
 • En.. doe het nu: gewoon een keer beginnen met je selectie. Dan heb je waarschijnlijk meteen zin om door te gaan voor het maken van jouw fotoboek. Zo niet? Bel me dan!  Doe ik de rest.

Alvast heel veel kijkplezier

Lieve groet van fotoboek liefhebber,

Barbara

De bestelknop is ingedrukt en ondanks dat het dit jaar een stuk dunner exemplaar gaat worden, is het zeker eentje die in de boekenkast erbij hoort. Ik kan niet wachten tot ik het boek op schoot heb liggen. ;-)